Redakce Inzerce Řádková inzerce Spřátelené weby Dnes je středa, 31. srpna 2016 a svátek má Pavlína.

Mezinárodní soutěž o nejlepší guláš v Kolíně vyhrál dosud neznámý Kolíňák

Kolínští rybáři jsou známí svoji tradiční Vánoční soutěží o nejlepší rybí polévku, která se koná vždy v období Vánoc. Méně známé ale je, že podobnou soutěž pořádají kolínští rybáři i v období letním. Letos se konal její již 4. ročník a dokonce s mezinárodní účastí. Vítězem se stal nečekaně kolínský Jiří Kubát ml. s jeho realizačním týmem.

Mezinárodní soutěž o nejlepší guláš v Kolíně vyhrál dosud neznámý Kolíňák
 
Publikováno: 18.6.2014 v 7:00, Aktualizováno: 17.6.2014 v 10:00
Rubrika: Ostatní

A jak klání probíhalo? Sešlo se celkem 5 kuchařských týmů, z toho jeden expertní gulášový tým z Maďarska. V každém týmu kraluje jeden šéfkuchař, kterému jsou ostatní členové týmu podřízeni a nápomocni. Pravidla soutěže určují, že každý tým má k dispozici 5 kilogramů hovězí kližky, jeden kotlík a koření dle vlastního uvážení. Porotu tvoří návštěvníci této soutěže, kterých se sešlo kolem osmdesáti. Vlastní vaření guláše probíhalo tři a půl hodiny za průběžného povzbuzování a „kibicování“ přihlížejících návštěvníků popíjejících mezitím pivo z malých pivovarů.

Když president soutěže oznámil ukončení vaření, všichni přítomní návštěvníci včetně kuchařských týmů museli opustit soutěžní kuchařskou plochu, aby se vlastní vyhodnocení mohlo stát zcela anonymní. Pracovníci organizačního týmu k tomu určení a pod přísahou mlčení potom transformují hotové guláše z jednotlivých kotlíků do předem připravených hrnců označených A, B, C, D a E. Od této chvíle se guláše stávají anonymní a vlastní hodnocení může začít.

Mezinárodní soutěž o nejlepší guláš v Kolíně vyhrál dosud neznámý Kolíňák
Již 4. ročník mezinárodní soutěže o nejlepší guláš proběhl v Kolíně v loděnici na Legráku. Vítězem se stal vlevo stojící Kolíňák Jiří Kubát ml.
Foto: František Stráník

Návštěvníci a porotci v jedné osobě jsou poté vyzváni, aby se opět vrátili na soutěžní plochu a provedli vlastní hodnocení vyrobených gulášů. Své hodnocení vyznačují do předem obdržených hodnotitelských lístků, kde příslušné vzorky ohodnotí známkami 1-5 podobně jako tomu je ve škole. Dle zkušenosti z minulých let se organizační výbor letošního ročníku rozhodl podávat vzorky gulášů jenom v malých kelímcích vzhledem k tomu, že v minulosti byli někteří hodnotitelé natolik zaujati některým vzorkem, že si tento neustále přidávali a nakonec se lidově řečeno „přežrali“ a tudíž nebyli schopni ohodnotit vzorky další. V letošním roce proběhlo díky tomuto rozhodnutí organizátorů již vše v pořádku a žádné problémy tohoto druhu již nenastaly.

Nutno poznamenat, že zatímco domácí týmy v průběhu vlastní přípravy gulášů kolem svých kotlíků neustále běhaly, zahraniční maďarský tým v této činnosti nebyl pozorován. V klidu seděl, občas jenom zamíchal a v klidu popíjel české pivo. Inu profíci.

Vybrané gulášové týmy s vařečkami zleva: 4. místo maďarský dvoučlenný tým Jaroslava Bani - 2. místo a vítěz dětského hodnocení tříčlenný tým Josefa Janoucha a 1. místo tříčlenný tým Jiřího Kubáta ml.
Foto: František Stráník
Autor článku: František Stráník
Poslední komentáře
Počet příspěvků: 0 | Buďte první!

Zatím žádný komentář.

Nepřehlédněte...
V kolínské nemocnici otevřeli první miniknihovnyPlavecký bazén kolínského Vodního světa čeká omezení. Venkovní bazén je v září již zavřenýBude Otevřená ulice ve středu 31. srpna opravdu poslední?Oslava 1111 let v Hradešíně a další události z programu Dnů evropského dědictví na Kolínsku
Kalendář akcí: Srpen
Po
1
8
15
22
29
Út
2
9
16
23
30
St
3
10
17
24
31
Čt
4
11
18
25
 
5
12
19
26
 
So
6
13
20
27
 
Ne
7
14
21
28
 
>> Zobrazit podrobný kalendář akcí
Řádková inzerce
Vzpomínáme (1 inzerátů)
Byty (1 inzerátů)
Nemovitosti (1 inzerátů)
Pronájmy (7 inzerátů)
Auto-moto (2 inzerátů)
Prodej (1 inzerátů)
Koupě (1 inzerátů)
Seznámení (3 inzerátů)
Různé (1 inzerátů)
    
Soubory cookie používáme k tomu, abychom vám usnadnili a zpříjemnili používání našich webových stránek.
Používáním našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s umístěním souborů cookie ve vašem zařízení. Další informace
ROZUMÍM