Redakce Inzerce Řádková inzerce Spřátelené weby Dnes je pátek, 17. ledna 2020

Jak si vlastně žijí kolínské hospody?

Kolínské hospody se ocitly na rozcestí. Jejich fungování ovlivní zavedení Babišových registračních pokladen, omezení kouření a také městská vyhláška, která zakáže herny. Jistě ne náhodou některé osvěžovny v poslední době zavřely. Namátkou U Tří mouřenínů, Marina, Tatra, U Jelena… A o dalších se vedou spekulace. Podnikání v pohostinství je náročná činnost a přežije jen někdo. O tom jsme hovořili s vedoucím jedné z největších restaurací v Kolíně Na Sídlišti Alešem Blechou. Tento podnik se 120 místy vevnitř a 100 venku provozuje už dvacet let.

Jak si vlastně žijí kolínské hospody?
Jeden z prvních zavřených podniků v Kolíně - sportbar v Kmochově ulici.Foto: Jiří Červín
 
Publikováno: 18.7.2016 v 6:00, Aktualizováno: 14.7.2016 v 10:00
Rubrika: Zpravodajství

Začnu obecně. Jak dneska žije taková normální hospoda? A hlavně, jak ji udržet?

Flash banner nelze zobrazit.

No být sedmkrát týdně v práci je nezbytné. Podle mne je hodně důležité v podniku nestřídat personál, ale jet s osvědčenými lidmi. Výčepní zaručují třeba rukopis piva, já je tu mám dva už 10 a 15 let. Pak mám recept na kuchaře, že jeden má být mladý a druhý starší zkušený a oba musí umět vařit českou klasiku. Mohl bych pokračovat, ale to bychom šli spíš do ekonomiky.

Myslíš, že opatření, která čekají za dveřmi, jako Babišovy pokladny, nekuřácké prostory a zrušení herních automatů ohrozí velkou část provozovaných podniků?

Flash banner nelze zobrazit.

V mnoha případech ano. Když půjdeme popořádku, tak registrační pokladny moc pro stát nejspíš nevyřeší, jak se ukazuje v okolních státech. Stačí se rozhlédnout po větších restauracích, ty většinou už vlastní, například my jsme vynaložili před několika lety přes 100 tisíc korun do tohoto systému, větší restaurace jsou plátci DPH, a tedy s tímto pokladním systémem již pracují. Dle mého, menší provozy po spuštění tohoto systému ministerstva financí, nebudou mít volné finanční prostředky na krytí běžných a mnohdy vysokých nákladů způsobené přechodem DPH. Třeba hospoda, která vykazuje ztrátu po několik účetních období, bude to mít těžší při jednání s bankami při získávání překlenovacích prostředcích. Budou pak muset zastavit třeba nemovitost nebo jít cestou nebankovního trhu? Je třeba mít bezproblémové vztahy i s pivovarem? Nebýt na pivovaru finančně závislí. Malé hospůdky se svážou s pivovarem na konkrétní výtoč piva a dopředu získané prostředky je potom do budoucna zavazují a nedávají prostor pro změnu.

Proč jste vlastně nezaložili nějaký cechovní spolek? Pokusy tu byly.

Flash banner nelze zobrazit.

Dobrá otázka. Přes všechny snahy jsme se nedokázali nikdy dohodnout. Každý z nás hospodských si možná myslí, že je nejchytřejší.

Jak třeba můžou vznikat daňové úniky?

Dám příklad za všechny. Malá hospoda vytočí 20 sudů piva měsíčně, ale z toho 10 jich neodebere přímo od pivovaru ale koupí na volném trhu bez dokladu. A tento zisk pak nepřizná. Já osobně bych tento druh šedé ekonomiky nenapadal, protože tyto prostředky nejdou do kapsy provozovatele, ale větší část jde na účet majitelů nemovitostí, energii, poplatky za radia, televize, ochranný svaz autorských práv atd. A při současných nízkých obchodních marží nejde konkurovat letákovým akcím velkých obchodních řetězců, kdy je mi záhadou cenotvorba PET lahví piva.

A u velkých třeba hotelových, restauračních řetězců?

Tam podobné věci nefungují. Oni všechno hlídají z ústředí, pomocí svého managementu a centrálních skladů

Vidím, že to jde možná i poctivě.

Toto je jenom důsledek úpadku učebního oboru pohostinství po roce 1989.

Mluvíš-li o nové generaci, tak ta má zcela jiné požadavky na hospody než Husákovy děti. Není právě tady zásadní problém?

Ano, je potřeba se tomu přizpůsobit. My jako pivnice prodáváme v nezanedbatelném množství hamburgery či pizzu, jakkoliv se mi fast foodová strava nezamlouvá. Pak taky budeme muset nabízet radlery a další podobné nápoje, které se pivu v našem tradičním pojetí nepodobají.

Ještě jsme nezmínili zrušení heren. Co to způsobí v hospodském podnikání?

Nevím, jak koho, tento zákaz může některé provozovny s více automaty zasáhnout třeba významně a čisté herny pravděpodobně ukončí činnost. Naše provozovna není existenčně závislá na výherních hracích přístrojích, v naší provozovně je jeden automat a to ještě v prostoru u toalet.

Absence herních automatů nás naučila nespoléhat se na tento druh zisku ale kvalitě služeb v pohostinství.

Tak neuznáváš názor, že zrušením automatů padne hospoda?

No moc tomu nevěřím. Je potřeba se starat o kvalitu pohostinství. Automaty nebyly ve starých dobách v pohostinství vůbec, a přesto tu hospody byly.

Namítnu, že je jiná doba, jakkoliv nejsem příznivcem automatů ani hráčem.

Ne, není jiná doba! Jen jsme vinou automatů trochu zlenivěli a zapomněli, že to šlo i bez nich a lidé v těchto prostorách se přišli bavit do restauračního svatostánku, ne pro automat ale proto se sejít se sousedem, kolegou s práce atd. Mě by spíše zajímalo, jak skutečný výpadek 21,5 milionů ročně nahradí město a čím se bude třeba kompenzovat ušlé nájemné z městských prostor, které herny opustí. Může to být třeba s výpadkem nájemného krátkodobě až 25 milionů za rok. Vysvětlení pana místostarosty Michaela Kašpara mě moc neuklidnilo. Mohlo by to vést třeba k zdražování nájmů a to by zrovna lidem podnikající v pohostinství/ a nejenom v pohostinství/ moc nepomohlo. Dobré by bylo, kdyby se město do konce roku rozhodlo, jakým způsobem kompenzuje výpadek městského příjmu, není dobré pro podnikající občany, aby se v lednu dozvěděli z poštovních schránek, že mají zdražené nájmy v nebytových prostorech.

Moc zcela nových podniků v Kolíně po revoluci nevzniklo. Spíš se mění nájemci. Čím to?

Je to pravda, taky se divím. Asi je to tím, že málokdo má chuť riskovat a přitom teď je dobrá doba pro investice. Banky mají příznivé úroky, ceny energií jsou přijatelné, ekonomice se daří, lidé více utrácí. My chceme na podzim restauraci zcela přeměnit, pokud dojde k dohodě s představiteli města Kolín. Mohla by v Kolíně vzniknout první restaurace a pivnice nově vznikajícího Gambrinus konceptu napříč republikou. Celý koncept nabízí, krom stávajících tradičních piv i nové, žádané hlavně mladší generací ochucené piva neboli radlery i moderní variabilní prostor pro zábavu a ochutnání dobrého pivního moku a klasické české kuchyně. Na závěr bych rád sdělil občanům: tyto změny, hlavně návrh ministerstva financí o registračních pokladnách a potažmo konec hracích automatů v Kolíně se promítne do cen v restauracích, skoro by se dalo obrazně říct – konec vodníků v Čechách.

Flash banner nelze zobrazit.

Autor článku: Jiří Červín
Nepřehlédněte...
Řádková inzerce
Oznámení (1 inzerátů)
Nemovitosti (1 inzerátů)
Auto-moto (1 inzerátů)
Prodej (1 inzerátů)
Různé (2 inzerátů)
   
Soubory cookie používáme k tomu, abychom vám usnadnili a zpříjemnili používání našich webových stránek.
Používáním našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s umístěním souborů cookie ve vašem zařízení. Další informace
ROZUMÍM