Logo Kolínský PRES
 

Květinářku si ženy zvou i domů

Kultura
Zpravodajství
Publikováno: 29.10.2019 Autor článku: Redakce KP Foto: Archiv KP

Květinářku si ženy vybírají podobně jako kadeřnici a obvykle jí zůstávají věrní. Platí to i v případě Anety Kaftanové, která má i při svém mládí širokou klientelu.

Díky rodinnému zázemí si mohla dovolit i investici do kvalitního vzdělání. Letos ukončila Mistrovskou školu floristiky v Hradci Králové a v Kolíně je zřejmě jedinou osobou, která má právo používat titul ´Mistr florista´. Pracuje v nově adaptované prodejně Květinka v centru Kolína, v Kutnohorské ulici. Ve svém království je obklopená květinami, stuhami a v depozitáři má zásoby tisíců dekoračních doplňků - přízdoby tříděné podle barev a typů, které může s pomocí tavné pistole na počkání doplnit do požadované aranže.

Většinu času tráví za prodejním pultem a její práce je rozmanitá tak, jako její zákazníci. Kromě vázání kytic žádají zájemci dekorační věnce nebo si prosí sesadit květiny do truhlíků určených na okno. Většina z nich má svoji představu, a tak vznikají na zakázku i pugéty dozdobené stočenými bankovkami, cigaretami, klobásami, balenými bonbóny apod. Móda přináší ze světa každý rok jiné ladění barev a trendy. Nyní jsou třeba celkem oblíbené květinové boxy v krabicích s mašlí.

Některé ze stálých zákaznic si zvou květinářku i domů, aby jim v bytě udělala sezónní výzdobu či kytice do váz, minulý rok zdobila u jedné z klientek i vánoční stromeček. Občas floristka z Květinky uplatní své know-how pro aranžování prodejen či kadeřnických salonů. Připravila například aranži do vstupu Naivního restaurantu či do kosmetického salonu v Parléřově ulici.

Protože v Květince sídlí i svatební agentura, podílí se Aneta Kaftanová každý týden i na přípravě svateb. Na starost má obvykle zdobení aut, umístění květin na stoly v restauraci i aranže oddávacího stolku a zátiší pro svatby v plenéru. Nejvíc si vyhraje se svatebními kyticemi, které nabízí v několika typech od klasické kulaté až po převislou. Pokud dostane volnou ruku, vznikne většinou barevná kytice s kombinací třeba až pěti druhů květin.

Publikováno: 29.10.2019 Autor článku: Redakce KP Foto: Archiv KP

Komentáře k článku...

Zavřít