Logo Kolínský PRES
 
Zavřít

Letošní zima nabízí šanci na vznik unikátních snímků, na nichž Kolín vypadá jako na obrázcích malíře Josefa Lady

Kultura
Zpravodajství
Publikováno: 11.1.2021 Autor článku: Redakce KP Foto: Mííra Lachec

Kolín stojí v Polabí, v němž bývá z celé republiky zima tradičně nejmírnější. Ne že by tu občas nesněžilo, ale mokrý sníh se většinou udrží jen pár minut, nanejvýš hodin. Souvislá bílá pokrývka po dobu několika dní je tu výjimkou, k níž dochází vždy jen jednou za několik let.

Letošní rok přání těch, kdo si přejí "bílou zimu", zatím plní. Několik centimetrů sněhu napadlo v Kolíně už ve středu 6. ledna a díky nočním mrazům (a denním teplotám kolem nuly) působí i po šesti dnech krajina v okolí města vzorově zimním dojmem. Navíc předpověď meteorologů slibuje druhou várku sněhu v tomto týdnu a další ochlazování, takže "bílý Kolín" si zřejmě užijeme po většinu ledna.

Mezi ty, kdo jsou ze sněhu nadšení, patří samozřejmě i fotografové, protože jim sněhová pokrývka nabízí možnost zachytit Kolín v jeho neobvyklé podobě. Dokazuje to i zkušenost jednoho z nich, který si splnil letitý sen, totiž zachytit dnešní Kolín tak, aby vypadal jako na zimních obrázcích Josefa Lady. Fotograf, který veřejně vystupuje pod přezdívkou Mííra Lachec, podrobně popsal, jak vznikal titulní snímek tohoto článku:


"Přiznám se, že od dětství mám rád obrázky Josefa Lady, nejvíc však ty Vánoční, zimní. Zasněžené domečky, svítící lucerny a okýnka, svahy plné dětí na sáňkách, zamrzlé rybníky, stromy obalené sněhem a všudypřítomné ticho a kouzlo zimy. Podobné zimy si pamatuji z dětství, dnes už bohužel tyhle podmínky nepanují a v našich končinách je sníh spíš jen vzácností. Při svých toulkách přírodou a vnímání krajiny kolem sebe jsem vždy přemýšlel, jestli jde taková ´ladovská´ fotka pořídit i v dnešní době.

Na chrám sv. Bartoloměje, coby dominantu Kolína, viditelnou z okolních kopců snad ze všech směrů, jsem měl políčeno už dřív, vystihnout ale ten správný úhel, zachytit ho v údolí u řeky s okolními kopci pod bílou peřinou, už byl trošku oříšek. Přeci jen, nová zástavba v okolí chrámu a za ním z většiny pohledů kazí dojem doby minulé. Nakonec jsem si asi před rokem pár míst vytipoval a už to bylo jen čekání na sníh, obalené/omrzlé stromy a dobrou viditelnost.

Bohužel Vánoce a Štědrý den už máme každoročně na blátě, takže moje chvilka přišla až v těchto dnech. A protože nejsem pánem svého času (jsem od rána do pozdních odpoledních hodin v práci mimo naše město), byl to doslova závod s časem. Tip byl na páteční odpolední dobu, maximálně hodinu po západu slunce, kdy je ještě nebe lehce modré, navíc jsem netušil, jak se moje místa v zimě budou tvářit. Celý den jsem hlídal sníh na stromech a teplotu, povětrnostní podmínky, viditelnost do dálky a s přibývajícím časem i padající sníh, případně déšť.

Ještě cestou z práce byla viditelnost špatná, Kolín byl v dálce v oparu. Při příchodu na značky už jsem jen čekal na soumrak, až se rozsvítí věž kostela a v tu chvíli si dokázal odhadnout na tu dálku viditelnost pro focení. Se stmíváním, coby každých pět minut, jsem začínal tušit, že to vyjde. Vše připravené, čekání na to správné nebe, zaostřeno na velkou vzdálenost skrze větve stromů nedalekého sadu. Přesně v 16:45 to bylo ono a já s děkovným pohledem k nebesům nafotil Bartoloměje v zimní atmosféře.

Vnitřní spokojenost mi dávala tušit pěkné, víc než rok vysněné záběry a jak říká můj kamarád, fotograf noční oblohy Libor Hašpl - Mííro, ty správný a nejlepší záběry si prostě musíš ´vychodit´. Ze zkušenosti mu dávám za pravdu.

Zkusme se tedy přes snímek na největší a nejkrásnější dominantu našeho okolí přesunout v čase a převtělit se do malého chlapce, který se vrací zimní krajinou k domovu, po celodenních radovánkách s kamarády konečně rozhrne nad rodným městečkem větve stromů a naskytne se mu tento pohled. Pohled na domov, tušení teplých kamen a hrnek horkého, šípkového čaje, dětství a bezstarostnost. Návrat o staletí zpět. Pokud v těchto snímcích tohle alespoň trošku cítíte, mám velikou radost... povedlo se!"

 

 

Publikováno: 11.1.2021 Autor článku: Redakce KP Foto: Mííra Lachec

Komentáře k článku...

Zavřít