Logo Kolínský PRES
 
Zavřít

Kolínské pekařství Hankovec slaví 120 let od založení, ve středu 22. září koupíte v prodejně v Pražské rohlík i makovku za korunu

Zpravodajství
Publikováno: 20.9.2021 Autor článku: Redakce KP Foto: Archiv KP

V roce 1901 chybělo do vzniku Československa ještě 17 let, Čechy byly součástí Rakouska-Uherska, na trůnu seděl František Josef I., v Kolíně žilo 16.339 obyvatel a přes Labe se chodilo po železném mostě, ústícím na dnešním Jiráskově náměstí. A ještě jedna důležitá věc se toho roku v Kolíně stala - Jan Hankovec založil pekařství...

A jak to bylo dál? Dědeček dnešních majitelů Jan Hankovec malý pronajatý krámek na rohu Pražské ulice s výrobními prostorami ve sklepě postupně přestavěl na obchodní dům s prodejem potravinářských výrobků. Výrobní část i pece byly těsně před začátkem první světové války přesunuty do sousedící novostavby v ulici Na Valech, kde soukromá pekárna prosperovala až do konce čtyřicátých let. Pak zemi ovládli komunisté, následovalo znárodnění a do rodinných rukou se pekárna vrátila až v říjnu 1991, od kdy ji provozují vnuci zakladatele firmy, Ing. Marie Blažková (rozená Hankovcová) a Jan Hankovec.

Na rozdíl od většiny pekáren se širokým sortimentem výrobků se u Hankovců specializují na pečivo v čele s už takřka legendárním kolínským rohlíkem. Podobných příspěvků, jako je ten následující, najdete v diskuzích na internetu spoustu: "Moje babička (nar. 1901) nedala na rohlíky od Hankovce nikdy dopustit. Můj táta (nar. 1939) tady kupoval rohlíky celý svůj život, i v pokročilém věku neváhal jít přez půl města, aby přinesl mámě i sobě dobrotu ke snídani. Jako rodilý Kolíňák jsem prvních 24 let svého života, než mne odvál vítr jinam za štěstím, o nejlepších kolínských rohlících nikdy nezapochyboval. A i po třiceti letech, co jsem své rodné město opustil, slyším ze zadních sedadel našeho auta od mých dcer skoro celý jejich život (nar. 1999 a 2001), když projíždíme okolo - tati, zastavíš nám u Hankovců?"

Oficiální web Hankovců vyjmenovává kromě kolínského rohlíku ještě dalších 7 vyráběných druhů pečiva: dalamánek, dědovu houska, raženou housku, ručně pletenou housku, selský rohlík, dědův rohlík a vločkový vícezrnný rohlík. Prodávají se na mnoha místech republiky, v Kolíně rohlíky Hankovcova auta rozváží čerstvé čtyřikrát denně. Modernizovaný obchod v Pražské ulici je neustále plný zákazníků a podle majitelů svou koncepcí přečnívá obchody stejného zaměření nejen u nás, ale i v Evropě. Často je tu vidět něco, co je dnes už opravdu vzácné - frontu vinoucí se až ven na ulici...

Sto dvacáté výročí založení oslaví pekařství ve středu 22. září společně se svými zákazníky. V prodejně v Pražské ulici budou ten den od rána až do večera prodávat Hankovcův rohlík za korunu a za stejnou cenu i kolínskou makovku, bonusem pro příchozí bude i káva zdarma. Při zakousnutí do Hankovcova rohlíku si můžete zkusit představit, jak to v Pražské ulici vypadalo před 120 lety. Nápověda je jednoduchá - stačí se podívat na historický snímek z počátku 20. století...

 

 



Publikováno: 20.9.2021 Autor článku: Redakce KP Foto: Archiv KP

Komentáře k článku...

Zavřít