Logo Kolínský PRES
 

Kolínské restaurace se chlubily už lecčím včetně opičáka v kleci, vlastní podzemní parkoviště má ale jen jedna

Zpravodajství
Publikováno: 23.7.2020 Autor článku: Petr Soukup Foto: Bartolomějka

Kolín je dnes restauracemi doslova přeplněn. Výrazně to kontrastuje s tím, co nabízel "stravovací byznys" ve městě v časech, které dobře pamatují dnešní padesátníci. Vybrali jsme pár dobových zajímavostí a doplnili je o jednu aktuální novinku, o níž ne každý ví...

Neocenitelným zdrojem informací o tom, jak vypadaly kolínské restaurace v první polovině devadesátých let, jsou dobové Kolínské noviny. Typickým příkladem dobového restauračního "standardu" je v místním týdeníku otištěný dopis jednoho z účastníků Mysliveckého plesu, který proběhl v kulturním domě vedle radnice, v jehož přízemí tehdy fungovala restaurace Spilka: "Co se týče čistoty, tak sklenky byly neumyté s otisky od rtěnek, ubrusy a popelníky špinavé. Pro uhašení žízně bylo z větší části prodáváno lahvové pivo se zálohou, při vracení lahví ale byly nabízeny místo peněz cigarety Sparta se zdůvodněním, že došly drobné. O podávání jídla v restauraci a jeho kvalitě je lepší se nezmiňovat, místo vepřových řízků bylo podáváno jakési usušené maso podobné sucharům k lámání. Celkové chování všeho personálu se vyznačovalo nepochopitelnou hrubostí a arogancí vůči účastníkům plesu."

Nejoblíbenějšími stravovacími podniky ve městě tehdy byly restaurace Ivanhoe a espreso Moment. "Všechno v nich funguje. Chcete se jít najíst a opravdu se najíte, během tohoto obřadu se nemusíte s ničím rozčilovat, chutná vám a hlavně: nejste na přítěž, ale jste ten, kolem koho se všechno točí. Všichni jsou tu kvůli vám a vám to dělá dobře," vychválily je Kolínské noviny.

Lákadlem módní restaurace F 106 v Kovářské ulici byla venkovní zahrádka s klecí, v níž byl "ubytován" tříletý opičák Pepino. "Vypadá celkem spokojeně, pije nejraději Lift a pokud mu poručíte zmrzlinový pohár, tak se určitě neurazí. Podle obsluhujícího personálu má však i dny, kdy bývá protivný," zaznamenal místní list.

Tehdejší jediný "asijský" stravovací podnik ve městě, čínský restaurant Kanton na Jiráskově náměstí na Zálabí, si vystačil s pěti stoly a malým barovým pultem. Obří porce masitých jídel s pikantními omáčkami, přivážené obsluhou na servírovacím stolečku, stály kolem padesáti korun a hostě si k nim coby přílohu volili z dvojice rýže a hranolky. Ti, kdo si místo příboru vybrali jídelní hůlky, si je z restaurace mohli odnést domů jako suvenýr.

Kolín tehdy přišel o jediný hotel - po 58 letech provozu zavřel Savoy na předmostí Masarykova mostu. Hotel s kapacitou 85 lůžek a restaurací byl o dva roky dříve v restituci vrácen rodině Erhartových, která ho pronajala společnosti ´Diana - Mrázek´. Ubývající počet hostů i klesající úroveň restaurace v patře motivoval vlastníky k prodeji objektu České spořitelně, která ho koupila se záměrem přestavby na moderní finanční ústav. Jak to dopadlo, ví dnes každý...

Dnes, téměř třicet let od výše popisovaných událostí, je Kolín restauracemi doslova zahlcený. Najdete v něm podniky s klasickou českou stravou i podniky vařící jídla vietnamská, čínská, indická či turecká, vybrat si lze z několika lidových vývařoven i restaurací v hotelech, prosperují tu pizzerie i podniky pro vegetariány a zájemce o zdravou stravu, nechybí ani zástupce amerických fastfoodových řetězců...

Až od letošního léta má ale Kolín něco, co dosud v historii nikdy neměl. Nedávno otevřená restaurace Bartolomějka se totiž chlubí něčím, co obvykle nabízejí jen restaurace ve velkoměstech - vlastním parkovištěm v podzemní garáži, s příjezdem skrz automatickou závoru. Malý parking nabízí 17 stání pro osobní automobily a vjíždí se do něj z ulice Na Pršíně. Princip fungování je prostý - při vjezdu do garáže se automaticky otevře závora a před odchodem z restaurace obdrží hosté žeton, který, po vhození do automatu, závoru při výjezdu z parkoviště otevře...

 

 

Publikováno: 23.7.2020 Autor článku: Petr Soukup Foto: Bartolomějka

Komentáře k článku...