Otevřel první kolínský podnik typu sněz co můžeš

Sklepní restaurace U Tří mouřenínů na Karlově náměstí po delší pauze znovu otevřela v červnu.
Provozovateli restaurace jsou nově Pákistánci. Ti stejní, kteří před necelými dvěma lety zřídili v Kolíně první indickou restauraci Golden India v Kmochově ulici. Na Karlově náměstí ovšem zvolili jinou taktiku, o čemž svědčí i označení ´buffet & grill´.
Nový klimatizovaný podnik se orientuje zejména na obědy. V době od 11 do 15 hodin nabízí samoobslužný buffet typu "sněz co můžeš" za velmi vstřícných paušálních 119 korun. Jde o první restauraci tohoto typu v Kolíně, ale byla by škoda, kdyby to mělo hosty odradit.
Styl je velmi kultivovaný, v ohřívaných gastronádobách rozložených na stole u stěny čeká na konzumenty sedm různých teplých jídel, navíc salát, dezert, různé chipsy či chléb. Připraveny jsou talíře, talířky i misky, zákazníci si nabírají jídlo sami a mohou se k servírovacímu stolu opakovaně vracet a přidávat si či ochutnávat další a další pokrmy. Nápoje součástí "paušálu" nejsou, objednávají se i platí zvlášť.
V době naší návštěvy jsme vyzkoušeli polévku, curry křidélka, kuřecí stripsy, indické brambory, basmati rýži, míchanou čočku v omáčce i bramborovou kaši, přičemž vše bylo výtečně ochuceno. Každý den se nabídka jídel mění, vždy jsou však k mání dvě masitá jídla, vege, různé přílohy, polévka a dezert.
Nemají-li strávníci zájem o samoobslužnou konzumaci za paušální cenu, nabízí restaurace na odděleném jídelním lístku další masitá i vegetariánská jídla různého typu. Specialitou jsou hovězí steaky a rybí pochoutky jako pražma královská či losos. Právě grilovaná masa jsou pro podnik typická. Kromě toho restaurace nabízí i řadu těstovinových jídel či typická indická jídla s kari či garam masalou. Pivo včetně nealka dodává pivovar Kutná Hora, dvanáctka stojí 32 korun.
Interiér restaurace zůstal původní ve stylu pomyslného rytířského sálu. Kromě posezení ve sklepním chládku nabízejí "Mouřeníni" i posezení u několika stolů na stinném dvorku. V blízké budoucnosti by majitel chtěl otevřít i terasu nad řekou, na kterou vzpomínají pamětníci, kteří zde pod kaštany zvedali půllitry v éře Restaurace U Mašínů. Na terase by měl vzniknout samostatný bar, grill a posezení pro cca 70 hostů. Otvírací doba podniku je od 11 do 22 hodin s výjimkou neděle, kdy se zavírá o hodinu dříve.